"Este un proiect pilot de 12 milioane de euro prin care ne propunem să finanţăm anul următor 30.000 de bilete gratuite de tren, de 30 de zile, pentru tinerii europeni care împlinesc 18 ani. De la începutul anului am spus că îmi propun să lansez acest proiect şi mă bucur că pot anunţa astăzi că reuşim să îl lansăm anul următor, că am reuşit să alocăm 12 milioane de euro şi astfel 30.000 de tineri care împlinesc 18 ani în anul următor vor primi şansa prin aceste bilete pe care le vom oferi gratuit din partea Uniunii Europene să călătorească în Europa, să vadă noi realităţi, să aplice limbile străine şi să le exerseze. Şi să facă primii paşi spre experienţa internaţională, atât de necesară pentru a găsi un loc de muncă într-adevăr bun şi stabil în zilele noastre", a afirmat Mureşan.

Potrivit acestuia, costul unui astfel de bilet de tren prin care se poate face un tur al statelor UE este de circa 450 de euro, iar cei 12 milioane de euro ar acoperi 30.000 de bilete, însă la nivelul instituţiilor UE există speranţa că se vor putea obţine şi unele discount-uri astfel încât numărul biletelor disponibile gratuit pentru această categorie de tineri să ajungă la circa 35.000.

Eurodeputatul român a mai arătat că în bugetul UE pentru 2018, adoptat vineri în plenul PE, sunt prevăzute mai multe creşteri de sume pentru programele destinate tinerilor, raportate la prevederile din proiectul de buget prezentat iniţial de Comisia Europeană. Astfel, bugetul programului Erasmus+ de mobilitate universitar are un plus de 24 milioane euro, programul de combaterea a şomajului în rândul tinerilor a primit 126 de milioane de euro în plus, iar cel de sprijin al tinerilor fermieri pentru dezvoltarea de activităţi în mediul rural beneficiază de un plus de circa 34 milioane de euro.

Parlamentul European a adoptat, joi, bugetul anul al UE pentru 2018. Votul din această sesiune plenară vine după ce în data de 18 noiembrie delegaţia Parlamentului European, condusă de Siegfried Mureşan în calitate de negociator-şef, a ajuns la un acord cu cea a Consiliului UE privind forma finală a bugetului.

Votul de joi a fost de 295 voturi pentru (majoritatea de la populari, ALDE şi verzi), 154 împotrivă şi 197 de abţineri.

Valoarea bugetului UE din 2018 este de 160,1 miliarde de euro.