În pofida micului regres, locul ocupat de Moldova este unul de frunte. De exemplu Germania se află pe locul 41, România - pe locul 42, Ucraina - pe 43, iar Rusia - pe locul 52 în lume, arată clasamentul Paying Taxes realizat de către compania PwC.

10 taxe în 181 de ore

Raportul însă relevă că de fapt în ultimul an nu s-au atestat progrese în privinţa uşurării procesului de plată a taxelor şi nici o reducere a sarcinii fiscale totale.

Astfel după numărul numărul de taxe Moldova a rămas la cota 10, dintre care un impozit pe profit, trei impozite pe forţa de muncă şi alte şase tipuri de taxe. Media regională (Asia Centrală şi Europa de Est) este de 16,2 de plăţi, arată clasamentul citat de Mold-Street.

Totodată companiile din Republica Moldova au nevoie în prezent de aproape 181 de ore pe an pentru a-şi calcula taxele şi pentru a-şi completa şi depune declaraţiile la Fisc, comparativ cu o medie a regiunii de 230 de ore şi un nivel global de 240 de ore.Pentru comparaţie în UE media este de 164 de ore.Una dintre cele mai înalte rate de impozitare

În acelaşi timp rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, a fost de 40,5%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de anul trecut.

La acest capitol Moldova are unul dintre cei mai înalte rate de impozitare din regiune, unde media este de 33,4%. Doar Turcia, Belarus şi Rusia aplică cote mai mari.

Cele mai puţine taxe în regiune sunt plătite anual în Georgia şi Ucraina, doar cinci, după care urmează Azerbaijan cu şase, Polonia, Belarus, Rusia şi Macedonia cu câte şapte, urmată de Slovacia şi Cehia, cu câte 8 taxe, Moldova şi Kosovo - 10 taxe, Ungaria şi Turcia - 11 taxe, România şi Bulgaria - câte 14 taxe, Serbia - 33, Albania şi Croaţia - câte 35, iar Kârgâzstan tocmai 51.

Paying Taxes 2018 ia în calcul toate taxele şi contribuţiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele şi contribuţiile calculate includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi taxele cu forţa de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăţi, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câştigurile de capital, taxele pe tranzacţii financiare, taxele de colectare a deşeurilor, impozitele pe flotă şi taxele pentru drumuri şi alte mici taxe şi impozite.

Raportul Paying Taxes analizează uşurinţa plăţii taxelor în 190 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse, şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.