Astfel, un litru de motorină va putea fi vândut cu maximum 15 lei şi 85 de bani, ceea ce înseamnă cu şapte bani mai mult decât în perioada precedentă, iar benzina cu cifra octanică 95 va costa cu 12 bani mai puţin, adică 17 lei şi 67 de bani.

Acum două săptămâni, benzina şi motorina s-au scumpit cu 66 şi, respectiv, 52 de bani pe litru. Preţurile au fost majorate şi în urmă cu o lună.

Petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. 

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email [email protected]