Tiraspolul a semnat un protocol de colaborare cu serviciul vamal de la Moscova

Tiraspolul a semnat un protocol de colaborare cu serviciul vamal de la Moscova
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 02.11.2017 08:03
Administraţia secesionistă de la Tiraspol a anunţat că a semnat un protocol de colaborare cu Serviciul vamal de la Moscova menit să simplifice comerţul regiunii transnistrene cu Rusia. Schimbul de informaţii dintre Serviciul vamal rusesc şi aşa-numitul comitet vamal transnistrean ar urma să se facă, de acum încolo, cu regularitate, transmite presa oficială de la Tiraspol, care precizează că înţelegerea a fost semnată la Moscova de şeful vămii transnistrene, Vitali Neagu, şi adjunctul Serviciului vamal al Federaţiei Ruse, Andrei Strukov.

Statistica transnistreană susţine că în primele nouă luni ale acestui an, comerţul regiunii secesioniste cu Federaţia Rusă ar fi crescut cu aproape 50%, cea mai mare cotă revenindu-i industriei producătoare de maşini – 34%, metalelor şi producţiei metalurgice – 20%. Din totalul exporturilor transnistrene pe piaţa rusă le-au revenit câte 10% industriei alimentare, celei textile şi chimice, iar industriei încălţămintei – 8%.

Agenţia Novosti Pridnestrovia, citată de Europa Liberă, transmite că la întâlnirea de la Moscova s-a acordat o atenţie deosebită aspectelor privind identificarea mărfurilor transnistrene în fluxul exporturilor Republicii Moldova.

Amintim că din anul 2006, agenţii economici din Transnistria îşi pot exporta produsele doar în calitate de agenţi economici ai Republicii Moldova. Embargourile comerciale pe care Rusia le-a impus Moldovei în ultimul deceniu au lovit, astfel, şi în producătorii din regiunea secesionistă. În această perioadă, exporturile transnistrene spre Rusia s-au diminuat de la circa 70% până la 7%. Concomitent însă companiile din Transnistria beneficiază de preferinţe comerciale din partea UE, ceea ce le-a stimulat să se reorienteze spre piaţa comunitară şi piaţa internă a Republicii Moldova, unde ajung circa 70% din totalul produselor exportate de companiile din regiunea transnistreană.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI