Potrivit şefului CNPF, Valeriu Chiţan, în condiţiile lipsei totale de monitorizare din partea statului, există riscul unei îndatorări excesive a populaţiei.

„Proiectul legii vizează exclusiv anume aceste entităţi care acordă credite în diferite forme, inclusiv ipotecare şi leasing financiar, iar beneficiarii cărora preponderent sunt persoane fizice. Ce îngrijorează instituţiile de resort în aspect de protejare a consumatorului de servicii? Îl constituie riscul latent de supra-îndatorare a populaţiei, mai ales a păturilor defavorizate. Accesul lejer comparativ cu băncile la fondurile de microfinanţare în condiţiile necunoaşterii de către beneficiari a materiei şi nesupravegherii specializate, pe fundalul unor dobânzi de-a dreptul fantastice, perpetuă dependenţa cetăţeanului de creditor, beneficiarul devenind ostaticul împovărat de datorii la nesfârşit”, a declarat preşedintele CNPF, Valeriu Chiţan.

Proiectul prevede inclusiv introducerea unei plăţi regulatorii, percepute de la organizaţiile de creditare nebancare, în mărime de până la 0,1 la sută din valoarea medie anuală a soldului creditelor nebancare şi leasingului financiar înregistrat.

Documentul a fost aprobat în prima lectură de lectură şi urmează să fie votat şi în lectura a doua.

Potrivit datelor CNPF, volumul total al finanţărilor în regim de leasing în 2016 s-a cifrat la 1,2 miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de 2015. Cea mai mare pondere revine mijloacelor de transport (88%). Urmează maşinile şi utilajele (7%) şi clădiri (4,5%).

Portofoliul împrumuturilor oferite de organizaţiile de microfinanţare constituie 3,8 miliarde de lei sau 2,8% din PIB la finele anului 2015.