Franţa va avea în 2017 cea mai mică producţie de vin din ultimii 60 de ani

Franţa va avea în 2017 cea mai mică producţie de vin din ultimii 60 de ani
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: slowtours.com 07.10.2017 13:09
Viticultorii francezi vor înregistra în acest an cea mai mică producţie din ultimii 60 de ani, după ce gerul din primăvară a afectat viile din regiunea Bordeaux iar furtunile din vară au afectat strugurii din regiunea Champagne, informează Bloomberg.

Potrivit estimărilor publicate vineri de Ministerul francez al Agriculturii, volumul producţiei de vin va scădea în acest an cu 19% până la 36,9 milioane hectolitri, echivalentul a aproximativ 4,9 miliarde sticle. Aceasta ar fi cea mai mică recoltă de vin a Franţei de după 1957, un alt an în care gerurile din primăvară au afectat culturile de viţă de vie.

"Scăderea producţiei se va datora în principal gerului puternic din primăvară. În plus, seceta persistentă din sud-est a redus şi mai mult producţia" a informat Ministerul francez al Agriculturii.

În mod normal, Franţa şi Italia concurează pentru titlul de cel mai mare producător mondial de vin iar condiţiile meteo sunt un factor crucial. Culturile de viţă de vie din Italia au fost mai puţin afectate de ger şi secetă astfel că volumul producţiei de vin este preconizat să fie de 47,2 milioane hectolitri, a informat în luna august principala asociaţie a specialiştilor în viticultură din Italia.

Vinul este cel mai important produs agricol al Franţei, în 2016 fiind realizată o producţie cu o valoare adăugată de 11,5 miliarde de euro, şi de asemenea principalul produs agricol exportat de Franţa, cu o valoare de 8,25 miliarde euro anul trecut, în frunte cu vinurile de Bordeaux şi Champagne, potrivit Institutului naţional de statistică din Franţa (Insee).

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI