Perioada de suspendare a contractului individual de muncă, majorată

Perioada de suspendare a contractului individual de muncă, majorată
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 05.10.2017 16:17
Deputaţii au votat în prima lectură proiectul de lege de modificare şi completare a Codului Muncii, majorând de la un an la doi ani perioada de suspendare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului în cazul îngrijirii unui membru bolnav al familiei sau pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi, transmite IPN.

Suspendarea contractului individual de muncă se va face din iniţiativa ambelor părţi sau doar a uneia. Astfel, după intrarea în vigoare a modificărilor propuse la Codul Muncii, salariatul care are un copil bolnav sau un copil cu dizabilităţi va putea cere angajatorului suspendarea contractului individual de muncă pe o perioadă de doi ani, iar angajatorul va fi obligat să accepte acest lucru. 

De asemenea, modificarea legislaţiei va spori nivelul de protecţie socială a persoanelor care îngrijesc de alţi membri ai familiei care sunt bolnavi: părinţi, fraţi, surori etc. Aceştia îşi vor putea păstra locul de muncă pe o perioadă mai îndelungată de timp în cazul în care specificul sau evoluţia bolii de care suferă cei apropiaţi va solicita prezenţa lângă bolnav.

Potrivit datelor statistice, în anul 2016 s-au născut peste 16 mii de copii cu diferite maladii dezvoltate în uterul mamei, iar consecinţele acestora vor avea efecte asupra sănătăţii lor pe perioade îndelungate. Anul trecut, la o mie de copii s-a stabilit dizabilitate severă.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI