Bugetul de stat pentru 2017, rectificat de Parlament: Au fost tăiate venituri de 1,8 miliarde de lei pe care RM urma să le obţină din granturile externe

Bugetul de stat pentru 2017, rectificat de Parlament: Au fost tăiate venituri de 1,8 miliarde de lei pe care RM urma să le obţină din granturile externe
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 27.10.2017 16:46
Proiectul legii Bugetului de Stat pentru anul 2017 a fost rectificat din nou. Documentul votat de Parlament în prima lectură presupune venituri ale bugetului public naţional mai mari cu peste 1 miliard 263 de milioane de lei.

Principalele majorări sunt datorate veniturilor mai mari din taxa pe valoare adăugată la mărfurile importate, impozitul pe venit al persoanelor fizice şi juridice, accizele la autoturismele importante, taxele pentru comerţul exterior.

De cealaltă parte, veniturile din granturile externe s-au diminuat cu 1,8 miliarde de lei.

Comparativ cu nouă programe de suport bugetar din partea UE, care au fost incluse în bugetul aprobat pentru 2017, estimările includ acum doar patru programe pentru care a fost primită confirmarea din partea UE – în sumă de 21,5 milioane de euro.

Totodată, intrările în cadrul acordului de Asistenţă macrofinanciară au fost transferate integral pentru 2018.Totodată, partea de cheltuieli se estimează a fi majorată cu 1 mlrd 138 de milioane de lei, iar deficitul se reduce cu 125,4 milioane de lei.  S-au mărit cheltuielile de personal prin majorarea salariilor cadrelor didactice cu 11,3 la sută şi a angajaţilor salariaţi conform Reţelei tarifare unice din domeniu învăţământului cu 10%, de la 1 septembrie curent.

La fel, s-au majorat cheltuielile pentru bunuri şi servicii, pentru prestaţii sociale, cele pentru achitarea dobânzilor aferente datoriei de stat interne etc.

Proiectul de lege privind rectificarea Bugetului de stat pe 2017 urmează să fie votat de Parlament în lectura a doua.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI