Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuţii cu autorităţile în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI, pentru anul 2017, şi a evaluării a doua a programului susţinut de FMI.

„Misiunea va analiza evoluţiile recente din economie şi progresul atins în implementarea programului autorităţilor, va actualiza datele şi va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum şi va discuta cu autorităţile despre politicile macroeconomice din viitor”, anunţă un comunicat al FMI.

Amintim că programul pe trei ani al autorităţilor Republicii Moldova, susţinut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016 şi este finanţat printr-un credit în valoare totală de 182 de milioane de dolari SUA.

Circa 59 milioane de dolari SUA din această sumă au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani şi jumătate şi un termen de rambursare de 10 ani. Partea rămasă a creditului este acordată în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,3 la sută), un termen de rambursare de 10 ani şi o perioadă de graţie de patru ani şi jumătate.