Până acum în această listă era doar societatea pe acţiuni Termocom, aflată încă din anul 2001 în procedura planului, şi care acum e parte componentă a Termoelectrica.

Ministerul invocă drept argument prevederile din alineatul 6 din Legea insolvabilităţii: „Executarea planului procedurii de restructurare nu va depăşi 3 ani, calculaţi de la data confirmării. Debitorul este în drept să execute anticipat planul. În cazul în care debitorul este de importanţă vitală pentru economia naţională, la solicitarea creditorilor sau a organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice sau administraţiei publice locale, durata restructurării poate fi prelungită prin hotărîre a adunării creditorilor o singură dată, pe un termen de pînă la 2 ani”.

Potrivit autorilor, întreprinderea Aroma are un „rol impunător în dezvoltarea economică a Moldovei”, aproape 200 de angajaţi şi a achitat în anii 2014-2016 circa 19,1 milioane lei taxe la buget, fiind inclusă în lista contribuabililor mari în 2017. La fel şi prin calitatea produselor, confirmată cu medalii şi alte distincţii internaţionale, scrie Mold-Street.

De ce a eşuat planul de restructurare

Cât despre neîndeplinirea planului procedurii de restructurare, Ministerul susţine că „aceasta se datorează anumitor impedimente de forţă majoră, cum ar fi: embargo-ul impus de către Federaţia Rusă în privinţa exporturilor de producţie alcoolică din Moldova, devalorizarea valutei în Kazahstan, costul excesiv pentru export în SUA, specificul pieţei din China, suprasaturarea pieţei europene”.

Totodată, şi pe piaţa internă s-au atestat evoluţii negative precum oferta mare de divin, costul ridicat al producţiei Aroma şi puterea mică de cumpărare a populaţiei. 

Un alt impediment major invocat de MADR este faptul că Consiliului Municipal Chişinău s-a opus la eliberarea actelor necesare pentru privatizarea terenului de pe Toma Ciorbă 38, iar ca rezultat societatea nu a stins datoriile faţă de creditori, circa 80-100 de milioane lei, conform planului procedurii de reorganizare.

Un alt impediment major invocat de MADR este faptul că Consiliului Municipal Chişinău s-a opus la eliberarea actelor necesare pentru privatizarea terenului de pe Toma Ciorbă 38, iar ca rezultat societatea nu a stins datoriile faţă de creditori, circa 80-100 de milioanelei, conform planului procedurii de reorganizare. În perioada aflării în procedura planului Aroma a rambursat până pe 1 aprilie 2017, datorii de 101,6 milioane lei şi mai are de achitat 158 milioane lei.

Falimentul Aromei va lovi în trei bănci şi bugetul de stat

Potrivit autorilor în cazul în care Aroma nu va fi inclusă în această listă şi va intra în procedura falimentului, consecinţele vor fi grave. Astfel unul din creditori, Banca de Economii va trebui să restituie 50 milioane lei şi să retrocedeze bunurile transmise în posesie anterior.

În plus şi alţi creditori precum Fincombank şi Victoriabank vor avea de suferit, ceea ce va avea un impact negativ asupra sistemului bancar, şi alţi creditori de la Fisc la CNAS, care vor fi nevoiţi să restituie tot ce au primit în cei trei ani de procedură de restructurare. Potrivit estimărilor bugetul de stat ar putea pierde 65 de milioane lei, "fapt care va perturba şi mai tare economia ţării".

În anii 2000-2005, combinatul de divinuri Aroma era cel mai mare producător de divinuri şi de băuturi alcoolice din ţară. Embargoul impus de Rusia şi greşelile de management au adus însă întreprinderea cu capital 100% de stat la insolvenţă.