Banii au fost transferaţi în conformitate cu legea pentru care Guvernul Filip şi-a asumat răspunderea acum un an şi prin care rambursarea banilor a fost pusă pe umerii cetăţenilor. Bugetul de stat a fost împovărat cu 13 miliarde 583,7 milioane de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual. 

Astfel, suma achitată astăzi Băncii Naţionale de către Ministerul Finanţelor este de 668 de milioane de lei, dintre care 50 de milioane de lei reprezintă răscumpărarea obligaţiunile de stat cu termenul de circulaţie 1 an, iar 618 milioane de lei - dobânzile pentru tot volumul de obligaţiuni emise în 2016. Ministerul Finanţelor precizează că suma transferată BNM „provine parţial din valorificarea activelor celor trei bănci devalizate”. 
 
Este o crimă împotriva cetăţenilor, iar toţi cei care au admis ca oamenii să fie jefuiţi vor face puşcărie, urmând ca banii să fie întorşi din averile lor confiscate, dă asigurări vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

„Mare ruşine pentru ţara noastră. Primele 668 de milioane de lei au fost achitate din bugetul de stat pentru a acoperi jaful secolului. Shor, Candu, Leancă, Drăguţan, Arapu, Gaburici, Bride, voi purtaţi responsabilitatea directă juridică pentru aceasta crimă. Justiţia independentă va stabili gradul de vinovăţie pentru fiecare din voi, precum şi va identifica cine sunt beneficiarii finali ai acestui jaf”, a menţionat Alexandru Slusari.

„Acum victimele hoţiei imense acoperă furtul din propriile buzunare. Cetăţeni, scuzaţi-ne că nu am putut preveni acest dezmăţ. Vom face tot posibilul şi imposibilul pentru a alunga aceasta guvernare cinică, care a admis ca oamenii să fie furaţi de trei ori. Vă asigurăm că avem voinţa politică pentru a anula aceasta lege antipopulară şi vă promitem că vom îi impune pe hoţii adevăraţi să întoarcă banii furaţi, inclusiv din contul averilor lor confiscate”, a mai spus vicepreşedintele Platformei DA.

Potrivit Ministerului Finanţelor, în perioada 16 octombrie 2015 - 3 octombrie 2016, cele trei bănci aflate în proces de lichidare au rambursat BNM 780,6 milioane de lei din suma creditelor de urgenţă acordate, precum şi 8,8 milioane de lei dobânzi aferente. Din data de 4 octombrie 2016 şi până în prezent, BEM, Banca Socială şi Unibank au transferat la bugetul de stat mijloace băneşti, din valorificarea activelor lor, în sumă de 274,6 milioane lei. Suma totală rambursată constituie 1,06 miliarde de lei.