Gazprom a exportat o cantitate record de gaze naturale spre Europa în 2016

Gazprom a exportat o cantitate record de gaze naturale spre Europa în 2016
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: Reuters 09.01.2017 15:47
Grupul energetic rus Gazprom a informat luni că în 2016 exporturile sale de gaze naturale către ţările care nu sunt membre ale Comunităţii Statelor Independente au atins un nivel record de 179,3 miliarde de metri cubi, în pofida voinţei UE de a-şi reduce dependenţa de hidrocarburile ruseşti, informează AFP.

Comparativ cu 2015 este vorba despre o creştere de 12,5% sau 19,9 miliarde de metri cubi, a precizat cel mai mare producător mondial de gaze naturale. 

Anterior, Gazprom a informat că în data de 6 ianuarie 2017 a stabilit un nou record în ceea ce priveşte livrările zilnice de gaze către ţările non-CSI, 615,5 milioane de metri cubi, depăşind cu aproape un milion de metri cubi precedentul record care a fost stabilit în data de 5 ianuarie. 

Experţii explică evoluţia bună a exporturilor de gaze naturale ruseşti spre Europa prin temperaturile scăzute de la finalul lui 2016, scăderea preţului petrolului în funcţie de care este indexat preţul gazelor în contractele convenite cu Gazprom, precum şi prin scăderea producţiei europene. 

În schimb, producţia de gaze a Gazprom a rămas în 2016 la un nivel istoric scăzut de 419 miliarde de metri cubi în creştere foarte uşoară, 0,6 miliarde de metri cubi, comparativ cu minimul post sovietic înregistrat în 2015, în principal din cauza scăderii consumului în Rusia. 

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. 

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP