„Am vorbit cu Christine Lagarde (-directorul general al FMI—n.r.) destul de recent şi m-a asigurat că FMI are intenţia fermă de a continua să participe la program şi să facă demersuri pentru a participa în mod complet”, a declarat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, înaintea unei reuniuni a celor 19 miniştrii de Finanţe din zona euro.

Fondul Monetar Internaţional, un creditor important în precedentele acorduri de susţinere a Greciei, a condiţionat participarea sa la noul acord de asistenţă de o reducere semnificativă a datoriei Greciei din partea zonei euro.

„FMI nu a plecat. FMI este în continuare acolo şi va fi tot timpul printre noi”, a declarat la rândul său ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin. Acelaşi punct de vedere a fost exprimat şi de Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici: "FMI este un partener în acest program, un partener solid şi necesar.

Aceste declaraţii vin după ce în ultima perioadă în media au apărut informaţii potrivit cărora ţările din zona euro se pregătesc să renunţe la implicarea FMI în ultimul program de asistenţă acordat Greciei, din cauza unor viziuni diferite cu privire la reformele ce trebuie adoptate, ţinte fiscale şi reducerea datoriei Greciei.