"Planul nostru a fost să mergem în Moldova, ca să învăţăm să operăm o firmă în afara României. Şi după ce învăţăm, luăm o decizie să mergem într-o piaţă care nu e neapărat lângă noi. Nu ne-a reuşit pasul cu Moldova. Suntem perseverenţi. Până la urmă, vom reuşi. Învăţăm, după care mergem mai departe", a declarat Dragoş Pavăl într-un interviu pentru profit.ro.

Au vrut să deschidă două magazine la Chişinău

Omul de afaceri nu oferă detalii referitor la motivele insuccesului. De notat că Dragos Pavăl, susţinea încă în 2015 că odată cu finalizarea procesului de expansiune din România, care ar presupune deschiderea a încă 9 magazine pe plan local şi atingerea unui număr de 50 de unităţi, va inaugura două spaţii comerciale în Republica Moldova la Chişinău.

La finele anului 2014 grupul Dedeman a fondat la Chişinău compania Dedeman Bricolaj cu un capital de 5.000 de lei. 

În septembrie 2015, Dragoş Pavăl anunţa că a identificat locaţiile pentru cele două centre comerciale de la Chişinău: o fabrică (SA Piele din centrul Chişinăului n.r.) şi un teren. 

În iulie 2016, Primăria municipiului Chişinău chiar a desfăşurat consultări publice privind construcţia de către grupul Dedemena a unui centru comercial în locul fabricii SA Pielea: „Planul Urbanistic Zonal privind amplasarea complexului comercial cu oficii din strada Ismail 99, şi modificarea codului de reglementare urbanistică a terenului".Compania Dedeman preluase încă în august-septembrie 2015, şi cele două terenuri de 6,9 hectare pe care este amplasată fabrica. Ce s-a întâmplat de atunci nu este clar.

De notat că SA Piele aparţinea companiei italiene Esastampa, parte din Grupul Posarelli, care cuprinde mai multe companii din Italia specializate în imprimeuri pe ţesături şi piele. 

Esastampae deţine în prezent 77,5% din acţiunile SA Piele, iar alte 12,76% sunt deţinute de Moldova-Agroindbank.

Cea mai mare afacere privată românească 

Grupul Dedeman a fost fondat în anul 1992 de Dragoş şi Adrian Pavăl şi în cei 24 de ani, compania care este specializată în vânzarea de materiale de construcţii şi amenajări interioare a ajuns de la un angajat şi un butic de 16 metri patraţi la 8.700 de angajaţi şi 44 de magazine în 38 de oraşe din România.

Potrivit ultimului clasament al celor mai bogaţi 300 români, realizat de revista Capital cei doi fraţi ocupă locul 2, cu o avere evaluată la 920-950 de milioane de euro.

Dragoş Pavăl e primul antreprenor al României care a trecut pragul de un miliard de euro cifră de afaceri. “Depăşim 1,150 de miliarde în 2016”, constată el pentru profit.ro.