Carburanţii se SCUMPESC din nou: Benzina va costa mâine circa 18 lei, iar motorina se apropie de 16 lei

Carburanţii se SCUMPESC din nou: Benzina va costa mâine circa 18 lei, iar motorina se apropie de 16 lei
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 10.01.2017 13:46
Autorităţile anunţă noi scumpiri ale carburanţilor. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 11 - 24 ianuarie. Astfel, un litru de benzină se va scumpi cu 63 de bani, iar motorina - cu 44 de bani. Este deja a patra majorare din ultimele trei luni.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 17 lei şi 99 de bani, iar pentru motorină - 15 lei şi 61 de bani. Astfel, de mâine, operatorii petrolieri nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. 

Noile preţuri plafon vor fi valabile 14 zile calendaristice. Acestea au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP