Clasamentul a fost întocmit pe baza unor criterii precum instituţiile şi politicile guvernamentale, eficienţa pieţei muncii, dar şi pieţele financiare.

Principalul obstacol care a blocat dezvoltarea afacerilor în ţara noastră este corupţia, iar raportul arată că în ultimii şase ani acest flagel a сăpătat amploare. Alţi factori negativi pentru mediul de afaceri sunt instabilitatea politicii economice, birocraţia guvernamentală ineficientă, forţa de muncă slab dezvoltată, accesul la finanţare, dar şi o infrastructură neadecvată. 

În topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial pentru al şaptelea an consecutiv, urmată de Singapore, SUA, Olanda, Germania, Suedia, Marea Britanie, Japonia, Hong Kong şi Finlanda.

La coada clasamentului se regăsesc Yemen, Mauritania, Ciad, Burundi şi Malawi. România a ocupat locul 62, Ucraina - 85, iar Rusia - 43.

Studiul WEF a fost realizat pe baza intervievării a 15.000 de directori de companii din 140 de ţări, printre care şi Republica Moldova.

Forumul Economic Mondial (WEF) este o instituţie internaţională non profit, cu sediul la Geneva, angajată să amelioreze climatul social şi economic prin implicarea mediului de afaceri, politic, academic sau a altor lideri ai societăţii pentru a contura tendinţele economice globale şi regionale.