Conform noilor previziuni ale guvernului rus, în 2017, Rusia se va confrunta cu o creştere slabă, la fel ca în anii precedenţi.

„Vom continua să pierdem cota noastră în economia mondială şi vom fi tot mai slabi”, spune Kirill Tremasov, şeful Departamentului de Prognoză Macroeconomică al Ministerului Dezvoltării Economice al Rusiei. Potrivit oficialului, în 2017, preţul mediu al petrolului va fi de aproximativ 41 de dolari pe baril, ceea ce are un impact negativ asupra dinamicii PIB-ului, dar, în acelaşi timp, menţine inflaţia.

În plus, anul viitor, Ministerul Economiei al Federaţiei Ruse se aşteaptă la o creştere economică de 0,7%, iar în anii 2017-2019, rata medie anuală de creştere ar trebui să fie de până la 1,5%, menţionează Forbes. „Noi însă avem nevoie de o rată de creştere de cel puţin 3-3,5%”, a adăugat Tremasov.

Potrivit economiştilor din organizaţia Focus Economics, care a efectuat sondaje în 38 de bănci majore de investiţii şi instituţii de cercetare din Rusia şi Europa de Est, cele mai multe ţări din Europa de Est vor atinge nivelul de creştere medie a PIB-ului mondial, dar Rusia nu va reuşi acest lucru.

În a doua jumătate a anului 2016, nivelul de producţie şi investiţiile vor scădea, însă  cererea consumatorilor poate salva situaţia, crede Forbes. Începând cu mijlocul anului 2015, salariile reale s-au stabilizat şi chiar au început să crească. În 2016, acestea continuă să crească, iar inflaţia sa scadă.

În ceea ce priveşte exportul de petrol şi gaze naturale, în prima jumătate a anului acesta a scăzut cu 32%, iar exporturile de alte bunuri din Rusia – cu 17%. Anul trecut, ponderea totală a Rusiei în exporturile mondiale s-a diminuat cu 0,6%, iar principalul client al Rusiei rămâne să fie China, urmată de Kazahstan, Statele Unite şi Turcia.