„Condiţia FMI a fost ca până la şedinţa Consiliului directorilor FMI să găsim soluţii pentru această sumă. Cum o facem, prin această lege sau prin alte soluţii, este o chestiune internă. De ce nu a fost aprobat în iulie, din cauza unei lipse de comunicări care a dat naştere unor şi minciuni din partea opoziţiei. Când vorbim de recuperare, cinci miliarde de lei estimăm să găsim din tot ce înseamnă dosare penale”, a declarat Andrian Candu.

„În Parlament am zis că atunci când vor dezbate, dacă se vor identifica alte soluţii mai bune, vom fi foarte bucuroşi să le vedem. Dacă vor veni să rezolve această problemă, nu vom putea decât să cădem de acord”, a spus şi premierul Pavel Filip.

Precizăm că proiectul de lege prin care miliardul de dolari furat de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank urmează să fie pus pe seama cetăţenilor a fost exclus de pe agenda Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe.

Majoritatea membrilor comisiei a declarat că este prematur ca acesta să fie discutat în condiţiile în care nu au avut loc dezbateri publice şi audieri pe marginea fraudei bancare. S-a decis formarea unui grup de lucru, care va analiza suplimentar iniţiativa Guvernului.

Amânarea examinării proiectului vine după ce, anterior, conducerea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr a organizat o conferinţă de presă în faţa Parlamentului şi le-a cerut deputaţilor să nu susţină iniţiativa, anunţând totodată despre lansarea unei petiţii online prin care oamenii pot să se opună documentului. Au fost instalate şi corturi de colectare a semnăturilor în acest sens în mai multe oraşe din ţară.