În raportul pe care l-a primit Chetraru în noiembrie 2013, cu titlul secret, se spune că analiza creditelor oferite în întreg sistemul bancar a constatat că anumite societăţi economice activau concertat şi că acestea au beneficiat de sume impunătoare de bani. Acele societăţi se diferenţiau în două grupuri: cel al companiilor omului de afaceri Ilan Shor şi cel al companiilor omului de afaceri Veaceslav Platon.

Până la 1 noiembrie 2013, companiile lui Shor, în număr de 140 de entităţi, au primit credite în sumă totală de 3 miliarde de lei. Raportorul mai menţionează că aceste companii au fost deschise de persoane afiliate sau fotbalişti ai Clubului de Fotbal Milsami, aspect scos în evidenţă de altfel de Mihail Gofman şi în scrisoarea care se presupune că ar fi expediat-o mai multor oficiali europeni şi ambasadori acreditaţi la Chişinău. 

Totodată, grupul de companii afiliat lui Veaceslav Platon era constituit din 26 de entităţi economice. Acestea au primit credite în sumă totală de 1,2 miliarde de lei.

Astfel cele două grupuri au primit credite în valoare totală de 4,2 miliarde de lei. Datele oficiale indicau la 1 noiembrie 2013 că ponderea absolută a creditelor neperformante constituia 4,9 miliarde de lei. 

Cu referinţă la situaţia din Banca de Economii, autorul subliniază că parametrii bilanţieri au fost denaturaţi şi menţinuţi artificial prin diferite scheme voalate şi frauduloase. În document se mai menţionează că BEM s-a expus unui risc major de concentrare şi prin deţinerea plasărilor peste hotare (fără sens economic) a sumelor excesiv de mari în băncile din Federaţia Rusă.

Sursa documentelor: Agora.md