„Cum s-a ajuns în situaţia 2014-2015: este un element important când un grup de persoane, cu interese, în 2011, după ce a fost scoasă povara Investprivatbank de pe Banca de Economii au considerat că ar fi interesant să intre iniţial în Banca de Economii ca ulterior să preia controlul asupra Băncii de Economii. Astfel, în anul 2011 avem atacuri raider şi atunci 18,5 % care au aparţinut altor acţionari a intrat în posesia altui grup de interese, iniţial prin off-shore, ca ulterior să vedem un alt grup de interese care a preluat acele acţiuni şi deja s-a înregistrat în alte 4 companii ruseşti, legalizate pe sub masă de către Banca Naţională, ca în cele din urmă cu aceste 18,5 procente să intre noi reprezentanţi ai aşa-numitor minoritari în componenţa Consiliului de Administrare la Banca de Economii, ulterior să pregătească teren pentru a prelua controlul. Ulterior, în 2013 deja era aplicat scenariul de decapitalizare intenţionată, regizată faţă de Banca de Economii. Era foarte evident că toată construcţia respectivă este parte a unui spectacol, a unui regizor care stă în spate”, declara fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, în martie 2015.

„Momentul 2011. Atunci cele 18,5 la sută au fost furate de la Victor şi Viorel Ţopa, au fost date în off-shore, luate de Plahotniuc, trimise în off-shore şi apoi date la firmele unui alt bandit al acestui spaţiu. Toată lumea în republica asta este de acord că dacă în 2011 nu se realiza acest furt de 18,5 la sută, statul n-ar fi pierdut ulterior cele 56 la sută şi astăzi noi nu am fi fost în situaţia ca cetăţenii din Republica Moldova să vorbească despre 27 de miliarde de lei, care împărţit la fiecare cetăţean înseamnă ceva”, a menţionat atunci şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase 

Iar Veaceslav Platon a confirmat, într-un interviu, că acţiunile furate de la Victor şi Viorel Ţopa au fost cumpărate de el.

„Este adevărat, eu şi partenerii mei am achiziţionat acţiuni de la BEM. Am cumpărat aceste acţiuni de la Vlad Plahotniuc, inclusiv acţiunile pe care el le-a furat de la Victor şi Viorel Ţopa, iar eu le-am vândut apoi lui Şor, în 2013. Le-am vândut pentru că asupra mea, dar mai ales asupra partenerilor mei, erau exercitate presiuni din partea guvernării, din partea instituţiilor de drept. Noi am fost nevoiţi să le vindem”, a declarat Platon într-un interviu pentru Anticorupţie.md.

Amintim că, în 2012, Curtea de Justiţie de la Londra a prezentat dovezi potrivit cărora beneficiarul atacurilor raider din Moldova, în anii 2010 şi 2011, inclusiv la Banca de Economii, este oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat.

La sfârşitul anului 2014, într-un proces care vizează aceleaşi acţiuni, Curtea de Justiţie de la Amsterdam a pus sechestru pe o parte din averea controversatului politician, în valoare de 70 de milioane de euro.

Tot în noiembrie 2014, avocatul şi actualul lider al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a dezvăluit în cadrul emisiunii "Ora expertizei" de la Jurnal TV că Marian Lupu şi Andrian Candu ar fi participat la tranzacţia prin care controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc a vândut acţiunile de la Banca de Economii, Victoriabank şi ASITO.

La Curtea de Justiţie din Amsterdam se află un set de probe care ar demonstra implicarea preşedintelui PD, Marian Lupu, şi a finului de cununie al lui Plahotniuc, şeful Parlamentului, Andrian Candu. Ambii au negat însă declaraţiile făcute de Năstase. Vladimir Plahotniuc a refuzat să comenteze acest caz.