Autorităţile spun că până atunci vor iniţia negocieri cu băncile comerciale pentru a conveni asupra condiţiilor în care să fie acordate împrumuturile. Subiectul a provocat critici în comisia parlamentară de profil. 

Ministrul Finanţelor afirmă că, între timp, va fi pregătit planul de implementare a creditului polonez, care va fi acordat prin intermediul băncilor comerciale. Deocamdată nu se ştie care va dobânda exactă pentru accesarea împrumuturilor.

Cert este însă că aceasta ar putea creşte de câteva ori, de la doar 0,15 la sută până la cinci la sută, devenind neatractiv pentru fermieri. Subiectul a provocat discuţii.

Acordul de asistenţă a fost semnat de Polonia şi Republica Moldova încă în primăvara anului 2014, dar până în prezent fermierii nu au primit niciun ban, întrucât autorităţile nu au putut conveni asupra mecanismului de implementare a proiectului.

Creditul este acordat agricultorilor pentru 12 ani, cu o perioadă de graţie de trei ani. Anterior, atât reprezentanţii unităţii de implementare a programului de asistenţă, cât şi fermierii au criticat decizia Ministerului Finanţelor ca împrumuturile să fie acordate prin intermediul băncilor.