VIDEO

Tranzacţii dubioase: „Energocapital” a transferat peste 19 milioane de dolari prin Victoriabank

Tranzacţii dubioase: „Energocapital” a transferat peste 19 milioane de dolari prin Victoriabank
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 10.07.2016 19:51
Controversatul intermediar de la Tiraspol „Energocapital”, care pretinde de la compania de stat „Energocom” o datorie şi penalităţi care depăşesc 350 de milioane de lei, a scos din regiunea transnistreană peste 19 milioane de dolari sub formă de dividende.

Banii au fost plasaţi pe conturile unei companii offshore din Hong-Kong, iar toată operaţiunea ar fi avut loc prin intermediul Victoriabank din Moldova. Dezvăluirea a fost făcută de către un anchetator din stânga Nistrului, Alexandru Harcicov, la un post de televiziune local. 

Anchetatorul de la Tiraspol a pus la dispoziţia pretinşilor parlamentari transnistreni un şir de documente care demonstrează că de pe conturile Energocapital, deschise la Victoriabank, au fost transferaţi bani unei companii offshore. 

În dezvăluirile sale, anchetatorul face referire la implicarea directă a liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, dar vinovăţia acestuia urmează să fie demonstrată de instituţiile de anchetă. Totodată, aceste informaţii au fost transmise şi către procuratora din Federaţia Rusă, care urmează să verifice datele.

Şi expertul în energetică Sergiu Tofilat reiterează că în spatele acestei firme s-ar afla Evgheni Şevciuk, dar şi prim-vicepreşedintele PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Firma transnistreană „Energocapital" a acţionat în judecată compania „Energocom" pe motiv că întreprinderea de stat de la Chişinău ar fi acumulat datorii în perioada februarie-august 2015, fapt ce ar fi atras penalităţi, dobânzi şi prejudicii. Întreprinderea de stat "Energocom" nu recunoaşte însă aceste calcule şi le califică drept neîntemeiate.Următoarea şedinţă de judecată va avea loc pe 2 august. 

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP