Moratoriul asupra controlului de stat a fost instituit pe 4 martie curent. Potrivit Ministerului Economiei, de la desfăşurarea moratoriului au fost înregistrate 62 de demersuri privind solicitarea de a efectua control la faţa locului. Astfel, 42 de cazuri au fost respinse, iar în zece cazuri controalele au fost efectuate.

Chiar dacă a fost criticată, legea privind moratoriul a intrat în vigoare. Actul normativ instituie interzicerea controlului de stat, inclusiv a celui fiscal, financiar, controlul privind calitatea produselor sau a serviciilor, respectarea parametrilor tehnologici şi a normelor de protecţie a muncii şi a celor sanitare.

Centrul de Prevenire şi Analiză a Corupţiei a avertizat că prevederile documentului vin să protejeze interesele mediului de afaceri uneori în detrimentul intereselor consumatorilor. Experţii Centrului susţin că Legea privind moratoriul asupra controlului de stat a fost adoptată cu încălcarea normelor, iar proiectul nu a fost dezbătut cu societatea civilă până să fie examinat în Parlament.

Amintim că guvernul a aprobat unele ajustări şi modificări la cadrul normativ, în special la Legea nr.131 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. Potrivit noilor prevederi, numărul organelor cu funcţii de control va fi redus esenţial. Astfel, din 33 de instituţii de control existente, vor rămâne doar 11, precum şi 5 regulatori independenţi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.