Preţurile au fost stabilite de ANRE în conformitate cu prevederile noii Metodologii de formare şi aplicare a preţurilor pentru produsele petroliere şi vor fi valabile 14 zile calendaristice.

Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţii la preţuri mai mari decât preţurile plafon stabilite de ANRE. 

Conform Metodologiei, fiecare operator de pe piaţa produselor petroliere va determina, reieşind din preţurile plafon stabilite de ANRE, preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor respective, le va publica pe pagina sa web şi le va afişa pe panourile informative de la staţiile de alimentare.

Preţurile stabilite de operatori vor intra în vigoare şi se vor aplica pentru toţi consumatorii, începând cu miercuri, ora 1:00. 

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină şi cotaţiile medii Argus pentru gazul lichefiat; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Precizăm că prin hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRE, aprobată ieri, au fost stabilite următoarele valori ale marjelor comerciale specifice aferente comercializării cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat: pentru benzină şi motorină - 3,16 lei/litrul şi pentru gazul lichefiat - 2,99 lei/litrul.
 
ANRE solicită consumatorilor să anunţe despre situaţii în care preţurile aplicate de unii operatori depăşesc preţurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde a ANRE:  800 10 800.