În cadrul unei întrevederi cu premierul Filip, Dimitri Gvindadze, noul şef al Oficiului BERD la Chişinău, a declarat că Banca va susţine reformele pentru stabilizarea situaţiei macro-economice prin acordarea suportului consultativ, a asistenţei tehnice în elaborarea politicilor şi fortificarea capacităţilor Guvernului în realizarea reformelor, potrivit unui comunicat de presă.

În context, Dimitri Gvindadze a menţionat că dacă Guvernul va realiza toate angajamentelor asumate, inclusiv semnarea unui memorandum cu Fondul Monetar Internaţional, atunci, până la finele acestui an, BERD şi BEI (Banca Europeană pentru Investiţii) vor fi disponibile să semneze acordul de finanţare a gazoductului Ungheni-Chişinău în sumă de circa 90 milioane euro.

Cât despre implementarea proiectului de interconexiune a liniilor electrice pe segmentul Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău cu un buget total de 140 milioane de euro, directorul BERD a confirmat intenţia de a oferi 60 milioane de euro. „Aveţi toată deschiderea noastră şi sunt sigur că vom avea parte de mai multe proiecte investiţionale, iar Guvernul va acorda tot sprijinul în eliminarea eventualelor dificultăţi în acest sens”, a declarat Filip.

Realizarea celor două proiecte este crucială pentru securitatea energetică a Moldovei şi eliminarea dependenţei de livrările din Răsărit, susţine expertul IDIS Viitorul, Victor Parlicov.

„Chiar dacă costurile acestora sunt mari, pentru Republica Moldova este mult mai important ca să aibă acces la resurse energetice din mai multe surse. În plus acestea sunt şi mai ieftine", a declarat pentru Mold-street, Victor Parlicov, ex-director al ANRE.

De notat că despre construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău se vorbeşte de câţiva ani şi acesta ar urma să fie o prelungire a conductei Iaşi-Ungheni, finalizată în toamna anului 2014, dar prin care nu se pot face livrări de cantităţi mari de gaze.

Se planifica ca startul construcţiei să fie dat în acest an, iar finalizarea în 2018, dar o serie de lucrări ce urmau a fi efectuate încă în anul 2015 nu s-au realizat din cauza sistării finanţării externe şi crizei financiare prin care trece Moldova.

Cât despre linia electrică Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău, proiectul prevede construcţia unei staţii back to back la Vulcăneşti şi a liniei electrice de tensiune înaltă LEA 330kV Vulcăneşti-Chişinău (cu modernizarea staţiilor asociate).

Costurile totale sunt estimate la 140 de milioane de euro, iar banii au fost promişi de BERD şi BEI încă înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2014.

Această linie ar permite importul de curent electric din România prin linia existentă până la staţia Isaccea, din Dobrogea unde există numeroase instalaţii eoliene şi centrală nucleară de la Cernavodă.