Într-un nou studiu lansat astăzi, Expert-Grup prognozează pentru acest an o uşoară recuperare economică de 2,5 la sută, un ritm de circa trei ori mai mic faţă de nivelul necesar pentru a ajunge din urmă ţările din regiune.
 
„Criza de guvernanţă din sectorul bancar constituie o vulnerabilitate majoră a economiei moldoveneşti. Din această cauză, este necesară elaborarea şi implementarea de urgenţă a unui plan complex privind reformarea sistemului bancar cu accent pe dinamizarea investigaţiilor pe marginea fraudelor bancare, îmbunătăţirea transparenţei şi calităţii acţionariatelor bancare, fortificarea independenţei şi competenţelor regulatorii ale BNM şi de-offshorizarea” sistemului bancar”, a declarat directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupuşor.
 
Pe lângă frauda bancară în proporţii de 12% din PIB, alte riscuri pentru economie sunt îngheţarea sau chiar ratarea asistenţei externe, care va duce la suspendarea investiţiilor în infrastructură şi la exodul investiţiilor străine, precum şi subminarea competitivităţii economice, cauzată de ritmul lent de creştere a productivităţii muncii în raport cu ritmul creşterii salariilor.
 
Potrivit experţilor, principalul factor care a atenuat şocurile economice din 2015 a fost deprecierea monedei naţionale cu 25%, care a descurajat importurile, pe fondul scăderii dramatice a remiterilor şi a salariului real, şi a atenuat presiunile asupra exporturilor. Dacă se exclude exportul net din ecuaţia de calcul a PIB-ului, pentru 2015 se constată o recesiune economică semnificativ mai mare, de minus 4,8 la sută.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.