Potrivit Ministerului Finanţelor, la finele lunii martie curent, datoria de stat internă a constituit 8.184,5 milioane de lei, cu 959,1 milioane lei mai mult decât era la 31 decembrie 2015. 

Pentru comparaţie anul trecut datoria de stat internă a Republicii Moldova s-a majorat doar cu 150 de milioane de lei. Este cea mai mare creştere a datoriei de stat interne din ultimii ani

Potrivit Ministerului Finanţelor, "modificarea datoriei de stat interne s-a produs din contul majorării emisiunii Valorilor Mobiliare de Stat (VMS) pe piaţa primară".

„Situaţia din economie şi din finanţele ţării este foarte gravă. În lipsa unei finanţări externe Guvernul este forţat să emită hârtii de valoare pentru se împrumuta pe piaţa internă şi a putea achita la timp pensiile, salariile etc.”, afirmă expertul economic Sveatoslav Mihalache. 

În opinia economistului, emiterea Valorilor Mobiliare de Stat este o soluţie temporară şi Guvernul nu va putea majora semnificativ emisiunile de VMS.

De notat că raportul Ministerului Finanţelor nu include şi datoria de circa 13,69 miliarde de lei, formate în prezent ca urmare a garanţiei de stat acordate de Guvern Băncii Naţionale, pentru a acoperi gaura formată la cele trei bănci lichidate, după dispariţia miliardului.