„Şi în trei luni de zile se cere să-şi vândă la bursă, avem o bursă leşinată şi moartă. Şi nu îmi imaginez cum să vinzi 30 de procente din cea mai mare bancă din Moldova, în trei luni la bursă. Deci asta în Rusia se numeşte atac raider, cotizarea instituţiilor statului, la noi cred că altfel se cheamă”, a declarat Veaceslav Ioniţă.

La rândul său, directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, a menţionat că Banca Naţională ar trebui să evite toate şocurile bancare similare jafului secolului. „BNM ar trebui să fie dotată mai bine cu instrumente pentru a face faţă unor şocuri similare”, a continuat Lupuşor. În context, analistul Victor Ciobanu a menţionat că un astfel de şoc deja s-a produs într-o bancă din ţară. „Deja este, în MAIB nu se observă, atunci când sunt excluşi mai mulţi acţionari. Jumătate din acţionari care au fost anterior aprobaţi”, a completat Ciobanu.

Totodată, Ioniţă a menţionat că în condiţiile actuale s-ar mai putea produce un furt similar jafului secolului. „Furtul sau jaful încă nu s-a terminat. Eu vreau să ştiu şi domnul Cioclea, în calitate de guvernator, într-un termen rezonabil, trei luni, activele care sunt acum, la ce preţuri se vând? Eu am foarte mari bănuieli că acum este posibil să mai jefuieşti încă o dată”, a mai declarat Ioniţă.

Amintim că Mold-Street a dezvăluit într-un articol că pachetul de 39,58% din acţiunile de la Moldova-Agroindbank, blocat de BNM pe 2 martie 2016, deţinut de un grup de firme, ar putea fi înstrăinat şi intrat în posesia unui afacerist. „Prin această operaţiune, de fapt, un grup de acţionari sunt pur şi simplu expropriaţi, iar beneficiar al acestei operaţiuni este un alt afacerist, care de fapt, controlează ţara”, au declarat surse din sistemul bancar pentru Mold-street.

Potrivit altor surse, ar mai fi vorba şi despre anularea pachetului de 3,53% de acţiuni deţinut de firmele Money@Box Ltd, Nestol Limited, Business Worldwide Alliance Financial Services Ltd şi Advanced Asset Protection LTD, pe care BNM le-a blocat începând cu 23 decembrie 2015. Tot atunci, Banca Naţională a obligat acţionarii să înstrăineze în termen de trei luni de la data de 23 decembrie 2015, aceste pachete de acţiuni. Proprietarii însă nu au reuşit, pentru că pe acţiuni a fost pus sechestru. În consecinţă CNPF a decis să le anuleze, iar în schimb vor fi emise noi acţiuni, cu ulterioara plasare a lor spre în vânzare liberă pe piaţă deschisă.

Aceeaşi soartă ar putea avea şi pachetul de 39,58% din acţiuni de la Moldova-Agroindbank, blocat de BNM pe 2 martie 2016, la fel pentru că proprietarii au acţionat concertat. „Această decizie urgentă este dictată de faptul că două pachete de acţiuni ale MAIB - 3,53% şi 39,58% au fost declarate de BNM „concentrate”. Conform legislaţiei naţionale, proprietarii acestora au trei luni pentru a prezenta regulatorului documentele necesare, inclusiv de provenienţă a banilor, sau să vândă acţiunile. În caz că aceasta nu se va întâmpla peste 90 de zile emitentul, în cazul nostru - conducerea MAIB, este obligată să anuleze aceste acţiuni şi să elibereze o nouă emisie de acţiuni în acelaşi volum” a declarat pentru Infotag un reprezentant al CNPF”, se arată în investigaţia Mold-street.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.