Andrian Candu l-a prezentat astăzi echipei de la banca centrală pe noul guvernator al BNM. Înainte de aceasta, speakerul a avut doar cuvinte de laudă despre fostul şef al băncii centrale. Deşi în perioada mandatului acestuia sistemul bancar a fost zguduit de dispariţia unui miliard de dolari, Candu susţine că Dorin Drăguţanu a făcut faţă cu brio acestei provocări.

„Îi mulţumesc domnului Drăguţanu că nu a căzut în mrejele celor din politic, care încercau să aibă cât mai multe interferenţe. A reuşit să ţină pas luptei, să ţină piept provocărilor şi nivelul profesionalismului, dar şi să reprezinte BNM cum se cuvine unei bănci centrale. Multe caracteristici bune au venit şi vin în continuare de la partenerii intonaţionali”, a declarat Candu.

„Cineva spunea legat de frauda bancară că, dacă în altă ţară ar fi existat o fraudă 15% din PIB, în acea ţară cu siguranţă multe rele s-ar fi întâmplat: troleibuzele nu ar merge, magazinele s-a închide. Dar în Republica Moldova, totuşi lucrurile au stat altfel, poate datorită faptului că sunt oameni profesionişti. BNM şi guvernatorul au avut tăria să se impună profesional şi să ia cele mai bune decizii, iar în final şi efectele să fie cât mai minime pentru economia naţională”, a mai spus preşedintele Parlamentului.

La rândul său, Dorin Drăguţanu a calificat colaborarea cu Andrian Candu drept una „excepţională”, adăugând că pleacă de la BNM cu sufletul împăcat.

„Colaborarea cu domnul Candu a fost excepţională. Am simţit sprijinul, am văzut că înţelegeţi şi pătrundeţi în esenţa proiectelor de la BNM. Chiar şi pachetul financiar-bancar de săptămâna trecută cât face. Domnului Cioclea îi urez multă răbdare, tărie şi suficient timp şi atenţie din partea publicului larg pentru a înţelege mai bine care sunt viziunile şi ce planifică BNM pentru viitor. Eu plec cu sufletul împăcat că BNM are un guvernator cu calităţi excepţionale. BNM are nevoie de o conducere lucidă şi profesionistă, are un guvernator care poate împlini această muncă dificilă”, a spus Drăguţanu.

Dorin Drăguţanu şi-a anunţat demisia în septembrie 2015, invocând presiuni politice.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.