Administratorul ZEL Bălţi a avut discuţii şi cu preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Bundestagului german, Gunther Krichbaum, membru al comisiei pentru politica externă şi a comisiei pentru cooperare dezvoltare economică, cu Manfred Grund, preşedintele Forumului Germano-Moldav, cu Doctor Fritz Felgentreu, precum şi cu fostul Secretar a Ministerului Apărării, deputat în Bundestag, Prof. Dr. Pflueger.

Printre subiectele discutate se numără situaţia economică şi politică din ţară, dar mai ales furtul miliardului de dolari din sistemul bancar. În context, partea germană a ţinut să sublinieze că dacă situaţia din sistemul bancar nu se va regla, iar problema miliardului nu va fi soluţionată, atunci Guvernul Republicii Moldova "nu va primi niciun euro”.

Totodată, oficialii şi-au exprimat dorinţa de a contribui la finanţarea Programul Naţional de Dezvoltare Economică prin Reindustrializare (PNDER), elaborat de APIP (Asociaţia Patronală din Industria Prelucrătoare). Aceasta presupune construcţia a 10 platforme industriale, similare celor de la Bălţi, în alte 10 raioane, în valoare totală de 100 milioane de euro.

„Planificăm mai multe acţiuni comune cu investitorii germani în Republica Moldova. Acest lucru se va întâmpla însă doar atunci când va fi regulă în ţară, iar la guvernare vom avea politicieni responsabili, care să faciliteze astfel de investiţii”, a declarat Marin Ciobanu.