„Referitor la micşorarea preţurilor la produsele petroliere, fapt cu care aşa se mândreşte prim-ministrul şi despre care aşa de tare trâmbiţează plaho-analiştii. Vin cu câteva cifre care denotă elocvent care ar trebuie să fie preţul la motorină (acest tip de combustibil mă interesează mai mult în virtutea funcţiei mele). Preţul Platts (cotaţiile internaţionale) pentru o tonă de motorină, conform situaţiei la 2 februarie, constituie 284 de dolari. Luăm ca bază rata oficială de schimb - 20,25 de lei pentru un dolar SUA, stabilită pentru ziua de astăzi. Deci o tonă de motorină costă 284 de dolar X 20,25 = 5.571 de lei. Mai calculăm un adaos comercial de la rafinărie, aproximativ 10%, deşi de regulă pentru volumele mari acest adaos este mai mic. 5.571 X 10% = 10.022 de lei”, afirmă Slusari.

„Poate eu ceva am scăpat. Mai adaug de la mine încă 500 de lei pentru otkaturi. Total, o tonă de motorină trebuia să fie comercializată maximum cu 10.500 la pompă. Stimaţi cetăţeni, voi aţi văzut aşa preţuri? Preţul pentru un litru de motorină variază între 13,50 şi 13,65 de lei”, mai spune Alexandru Slusari.

Pe piaţa produselor petroliere din RM activează 86 de agenţi economici care deţin licenţe de activitate pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei. Aceste produse se comercializează la 624 staţii de alimentare din ţară.

De menţionat că în ultima perioadă preţul petrolul a scăzut considerabil, cu peste 70 la sută, ajungând la 30 de dolari barilul.