Informaţia a fost oferită pentru Ziarul Naţional de surse din cadrul instituţiei.

Funcţia de director al Serviciului Vamal a devenit vacantă întrucât Tudor Baliţchi şi-a dat demisia săptămâna trecută. Asta după ce proaspătul premier Pavel Filip a cerut suspendarea şefilor de la FISC, de la Serviciul Vamal şi de la Poliţia Economică.

Baleca a fost anterior vicepreşedinte al Consiliului de Administrare al „Victoriabank”, în perioada în care Plahotniuc deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului de Administrare al băncii, şi ar putea fi numit şef al Serviciului Vamal. 

Eugen Baleca a fost demis cu scandal de la „Franzeluţa” în vara lui 2011, când Consiliul de Administrare al întreprinderii l-a acuzat că ar fi prejudiciat statul cu 24 de milioane de lei. Ulterior, a fost repus în funcţie prin decizie judecătorească, dar la scurt timp a demisionat de bunăvoie, motivând că nu mai suportă presiunile politice la care este supus.

Într-o investigaţie jurnalistică publicată de Jurnal de Chişinău în 2010 se arată că aproape trei milioane de dolari din banii SA „Franzeluţa” au ajuns numai în 2009 pe conturile unor firme off-shore din Panama, Insulele Virgine Britanice şi Belize, ai căror proprietari sunt necunoscuţi. Banii erau oferiţi pentru servicii fictive de intermediere la importul de făină din Ucraina, cumpărată de „Franzeluţa”.

În acea perioadă, SA „Franzeluţa” refuza să cumpere făină din R. Moldova. Sub pretextul că făina moldovenească este de proastă calitate, combinatul de panificaţie importa făină de la întreprinderi din Ucraina. Chiar dacă negocierile pentru procurarea făinii erau purtate de „Franzeluţa” direct cu aceste companii ucrainene, conform documentelor, cumpărătorii făinii de grâu erau nişte companii off-shore. Oleg Puţintică, şeful Direcţiei Investigare a Fraudelor Economice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dezvăluia la acel moment că aceste off-shore-uri nu îşi asumau nicio responsabilitate pentru transportul făinii, în schimb majorau nejustificat preţul acesteia.

Pe acest caz, în 2010 fusese pornit un dosar penal, care nu a mai avut finalitate.

În 2014, Eugen Baleca a câştigat concursul organizat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, condus atunci de un ministru de la Partidul Democrat, pentru funcţia de director al Căilor Ferate ale Moldovei. Ulterior, Baleca a renunţat la funcţie.

Mai mult, Eugen Baleca a fost şi coleg de facultate cu Vladimir Plahotniuc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.