Declaraţiile aparţin mai multor experţi economici independenţi şi au fost făcute astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Economiştii spun că tari­fe­le pentru gaz trebuiau revizuite în şedinţă deschisă şi nu în secret, aşa cum a procedat ANRE. Aceştia spun că se vor adresa Parlamentului, dar şi Procuraturii Generale, pentru a solicita investigarea modului în care au fost aprobate aceste tarife.

„ANRE spune că decizia a fost luată în regim închis, pentru că era o urgenţă. Adoptarea deciziilor urgente se face doar în cazurile excepţionale stabilite prin lege. Nu este niciun document că în RM este o situaţie excepţională, deci nu era temei pentru a lua o decizie în şedinţă închisă. Au fost încălcate drepturile noastre. Decizia ANRE trezeşte suspiciuni privind corectitudinea calculului. Factorii invocaţi de ANRE, adică micşorarea preţului de achiziţie a gazelor naturale şi anularea amendamentului „Furdui”, ar fi trebuit să rezulte în reducerea tarifului mediu final cu 977 de lei pentru 1000 m3, sau cu aproximativ 16%”, a declarat Sergiu Tofilat.

„Această grabă şi această secretomanie trezeşte dubii. Deşi preţul de achiziţie ar fi trebuit să aibă un efect de reducere asupra tarifului cu aproape 1000 de lei pentru o de metri cubi, avem o reducere de doar 600 de lei”, a menţionat Victor Parlicov.

Potrivit experţilor, trezeşte suspiciuni faptul că ANRE a redus tarifele în şedinţă închisă exact în valoarea anunţată de premierul Pavel Filip după întrevederea din 22 ianuarie cu reprezentanţii Moldovagaz. Acest fapt reconfirmă implicarea factorilor politici în procesul de reglementare şi subjugarea politică a reglementatorului.

„Premierul Filip s-a întâlnit vineri cu cei de la Moldovagaz, apoi a ieşit şi a spus că tariful ar trebui să scadă cu 11%. Luni, ANRE se întâlneşte în şedinţă închisă cu Moldovagaz, iar după asta aprobă o reducere de 11%. Nici pe timpul guvernării lui Voronin nu se adoptau decizii fără şedinţe publice, chiar dacă ele se desfăşurau formal”, a adăugat Victor Parlicov.

Un alt procent şi jumătate din tarif, pus pe seama consumatorilor, vine din pierderile tehnologice din reţelele de distribuţie, invocate de operatorii energetici. Tot din buzunarele moldovenilor sunt plătite şi cele 240 de milioane de lei, delapidate din sistemul energetic prin companii off-shore, afirmă experţii economici.

„Pierderile sunt evaluate la mai mult de 32,8 de milioane metri cubi. Din experienţa internaţională, este de două ori mai mult decât ar trebui să fie. Cerem insistent ca ANRE să iniţieze verificări pentru a evalua pierderile reale. Vorbim de 1,5% din tarif, asta înseamnă 60 de milioane de lei pe an. În 2011 ANRE a depistat nereguli de 240 de milioane de lei la companiile energetice. Aceste fonduri au fost delapidate prin companii off-shore, iar ulterior aceşti bani trebuiau să fie returnaţi. Conform declaraţiei ANRE, la precedenta revizuire a tarifului aceste delapidări au fost luate în calcul, dar noi nu avem confirmarea acestui fapt. În total, aceşti doi factori ar avea impact asupra tarifului de cel puţin 2 la sută. Este o sumă extraordinar de mare pentru Moldova”, a menţionat expertul economic Ruslan Surugiu

De menţionat că instituţiile responsabile, inclusiv Parlamentul şi Guvernul, au fost sesizate despre delapidările de la subdiviziunile Moldovagaz prin companiile off-shore încă din 2012, dar nu s-a întreprins nimic nici până acum.

„Este vorba de fraude de 240 de milioane de lei la procesul de achiziţii în subdiviziunile Moldovagaz. Se cumpărau materiale la un preţ de 2-3 ori mai mare prin companii off-shore. Această diferenţă în loc să ajungă la Gazprom pentru achitarea gazului, au ajuns în conturi off-shore. Cine stă în spatele acestor companii nu avem idee. Toate probele au fost transmise la PG, CNA, Parlament, Guvern încă în 2012. Recent au fost două controale organizate doar pentru presă, dar fără niciun rezultat, Probe sunt mai mult decât suficiente. Guvernul are reprezentaţii său la Moldovagaz. Nu a fost demisă însă nicio persoană. Se creează impresia că autorităţile protejează schemele de jefuire a consumatorilor, iar prin aceste scheme artificial cresc datoriile faţă de Gazprom”, Sergiu Tofilat.

Grupul de experţi a evidenţiat problema verificării calităţii gazului natural care este livrat consumatorilor. Verificarea calităţii gazului este înfăptuită de câteva companii care aparţin socrului directorului general de la Moldovagaz. Acest fapt trezeşte suspiciuni privitor la transparenţa şi obiectivitatea verificării calităţii gazelor naturale, afirmă economiştii.

„Trebuie un sistem care să factureze nu pe metri cubi, dar pe calitatea energiei, aşa cum este în România. Oamenii plătesc pentru un volum, din care nu se ştie cât este gaz natural şi cât este alte gaze”, a spus Sergiu Ungureanu.

Precizăm că ANRE a aprobat, în cadrul unei şedinţe care s-a desfăşurat cu uşile închise pe 26 ianuarie, un tarif mediu final pentru gazele naturale mai mic cu 10,9%: de la 6 222 lei/1000 de metri cubi, tarif stabilit în noiembrie 2015, la 5545 lei/1000 de metri cubi.