Statul, declarat impotent în a face regulă pe piaţa jocurilor
 
Totodată deputaţii atestă şi „lipsa unui control de stat adecvat în acest domeniu, ceea ce punea în pericol principiul echităţii (dreptăţii) faţă de toţi participanţii la acest proces, atât a organizatorilor, cât şi a jucătorilor”.
 
În plus deputaţii susţin că agenţii economici implicaţi nu dădeau dovadă de transparenţă şi se eschivau de la plata taxelor la bugetul de stat.
 
Autorii fac referinţă la unele studii care ar arăta impactul social negativ al jocurilor de noroc şi a lipsei de control în acest domeniu.
 
În consecinţă ei propun ca Ministerul Finanţelor să preia de la Camera de Licenţiere atribuţiile de reglementare şi supraveghere a domeniului jocurilor de noroc. De asemenea, se preconizează modificarea sistemului de impozitare a tuturor câştigurilor din jocurile de noroc şi interzicerea publicităţii domeniului.

Potrivit documentului pentru a obţine dreptul de a desfăşura jocuri de noroc, cu excepţia celor ce sunt monopol de stat, companiile vor trebuie să îndeplinească o serie de condiţii dure: capital social de minimum 5 milioane de lei (din care 70% în mijloace băneşti) la data eliberării licenţei; conducători şi contabili fără antecedente penale, experienţă de activitate de minimum 5 ani etc.
 
Totodată este prevăzută limita de vârstă de 21 de ani pentru persoanele ce pot participa la jocuri de noroc.
 
Restricţii dure sunt prevăzute şi la amplasarea încăperilor unde vor fi astfel de localuri, care ar urma să fie la distanţă de minimum 200 de metri de o instituţie de învăţământ sau spital. Nu vor putea fi amplasate în gherete, treceri subterane, gări, pieţe, instituţii religioase etc.
 
În plus într-un municipiu nu vor putea fi mai mult de 20 de automate de joc, iar în localităţile din afara lor - maximum 10 aparate.
 
În privinţa cazinourilor, acestea vor putea fi amplasate doar în clădiri separate cu intrare separată, sau în hotele de minimum patru stele.
 
1.500 de aparate de joc, sunt pregătite pentru Moldova

 
Potrivit newsmaker.md, care citează surse de pe piaţă, proiectul are scopul de trece sub controlul unui parteneriat public-privat a întregii industrii a jocurilor de noroc. Totodată sursele susţin că circa 1.500 de aparate de joc sunt deja pregătite pentru livrare în Moldova. Or cele existenţe nu vor mai corespunde cerinţelor impuse de legea promovată care indică că aparatele trebuie să deţină certificatul GLI-11, aplicat în special în SUA, Canada, Australia şi Spania.
 
Amintim că la sfârşitul lunii octombrie, Camera de Licenţiere a dispus suspendarea licenţelor a 65 de agenţi economici pentru activităţile cu jocuri de noroc, miză, cazino şi aparate de joc.
 
Acţiunile de suspendare au fost cauzate de multiplele încălcări constatate în cadrul actului de control efectuat de Inspecţia Financiară din subordinea Ministerului Finanţelor şi a investigaţiilor efectuate de Procuratura Anticorupţie în comun cu Centrul Naţional Anticorupţie.
 
Totodată Poliţia a sigilat peste 150 de localuri

În plus cinci angajaţi ai Camerei de Licenţiere de Stat, în frunte cu directorul-adjunct au fost reţinuţi pe 22 octombrie, în urma unei operaţiuni desfăşurate de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA.
 
Funcţionarii, printre care directorul-adjunct al instituţiei, sunt bănuiţi de comiterea unui şir de fraude la eliberarea sau prelungirea licenţelor pentru agenţii economici, ce prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc, fapt ce a cauzat prejudicii de 15 milioane de lei bugetului de stat.