Despre aceasta a anunţat şefa misiunii FMI în Moldova, Ivanna Vladkova-Hollar, care s-a aflat la Chişinău în perioada 29 noiembrie-2 decembrie.

„Personalul FMI urmează să evalueze progresul atins în promovarea politicilor şi onorarea obligaţiunilor asumate de autorităţi în contextul programului susţinut prin mecanismele de finanţare ECF (Mecanismul extins de creditare) şi EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). Prima evaluare a programului este planificată pentru luna februarie a anului 2017” a declarat Ivanna Vladkova-Hollar.

În cadrul vizitei la Chişinău, echipa de experţi FMI a avut discuţii privind elaborarea bugetului pentru 2017 şi subiectele legate de sectorul financiar.

„Am ajuns la o înţelegere cu privire la măsurile ce ţin de bugetul pentru 2017, care urmează a fi aprobat până la finele anului curent. Eforturile de reabilitare a sectorului financiar continuă, constituind un element necesar pentru crearea premiselor pentru relansarea creşterii volumului creditării în economie”, a adăugat şefa misiunii FMI.

Consiliul de Directori al Fondului Monetar Internaţional a aprobat recent un program de finanţare pentru Moldova de 178,7 milioane de dolari. Drept răspuns, FMI aşteaptă de la autorităţi implementarea cadrului juridic şi regulatoriu, pentru a nu mai permite o criză bancară similară cu cea din 2014, reforme în sectorul judecătoresc, în sistemul energetic etc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.