Igor Popov este unul dintre agricultorii care a încercat să acceseze bani prin creditul polonez, însă nu a mai apucat să depună dosarul. Bărbatul spune că a renunţat imediat ce şi-a dat seama că împrumutul nu este deloc unul avantajos, din moment ce dobânda urmează să fie stabilită nu de autorităţi, ci de bănci. În plus, condiţiile de creditare s-au dovedit a fi mai aspre în comparaţie cu alte proiecte.

Totuşi, agricultorul spune că o parte dintre aceste bariere nu ar fi existat dacă autorităţile ar fi gestionat eficient proiectul şi nu ar fi implicat băncile comerciale în procesul de creditare.

Aşa sau altfel, până acum, doar 23 de fermieri s-au încumetat să depună dosarele, iar dintre aceştia cinci au fost acceptaţi şi de autorităţile de la Varşovia. Astfel, la mai bine de doi ani de la semnarea acordului de împrumut, au fost valorificate doar 8 din cele 100 de milioane de euro. În proiectul Ministerului Finanţelor se arată că anume lipsa solicitărilor ar fi determinat Guvernul Poloniei să decidă reducerea creditului la 50 de milioane de euro. Reprezentanţii asociaţiilor de profil cred însă că împrumutul a fost practic ratat.

Contactată de Jurnal TV, consiliera ministrului Finanţelor, Lilia Platon, a spus că Octavian Armaşu se află în concediu şi nu poate oferi o reacţie. Directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură Nicolae Ciubuc nu a fost de găsit pentru comentarii.

Amintim că, în vara acestui an, proiectul a fost suspendat, iar acum autorităţile încearcă să convingă Guvernul de la Varşovia să-l prelungească până în vara anului viitor. Proiectul a fost gestionat iniţial de o structură specială, care era subordonată Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, iar ulterior a trecut în responsabilitatea Ministerului Finanţelor. Cu banii polonezi, agricultorii moldoveni pot să-şi construiască unităţi de producţie industrială şi agroalimentară, să-şi modernizeze halele şi să achiziţioneze utilaje noi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.