Agenda Naţională de Business, care reprezintă o platformă comună a peste 30 de asociaţii de business şi Camere de Comerţ şi Industrie, a emis astăzi o declaraţie care scoate la iveală grave riscuri de corupţie pe care le comportă proiectul semnat de mai mulţi deputaţi din coaliţia de guvernare, în frunte cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„În această redacţie, acest proiect de lege subminează totalmente pachetul de legi anti-corupţie aprobat recent, mai mult ca atât le oferă imunitate totală funcţionarilor publici care şi-au acumulat averi din trafic de influenţă şi corupţie. Suntem totalmente împotriva acestei modificări, dat fiind faptul că legalizează mita şi corupţia”, se spune în declaraţie.

Potrivit mediului de afaceri, aprobarea proiectului în varianta propusă de autori va crea un dezechilibru în domeniul finanţelor publice, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung. „Autorii nu au prezentat nicio analiză ştiinţifică şi sociologică a impactului pe care l-ar avea aprobarea acestor proiecte. Mai mult ca atât, având deja o practică similară implementată de guvern în 2007-2008, şi care nu a avut niciun rezultat pozitiv pentru economia ţării, considerăm ca inadecvată fundamentarea autorilor”, spun oamenii din mediul de business.

Aceştia acuză Parlamentul că a organizat audieri publice, care au avut un caracter formal, prin aceasta încălcând legea cu privire la transparenţa în procesul decizional, iar proiectele de lege au fost introduse pe agenda parlamentului contrar regulamentului. Totodată, proiectele de lege sunt de o sensibilitate enormă pentru mediul de afaceri, iar fiind acceptate în varianta propusă de autori va crea discriminare în raport cu reprezentanţii mediului care şi-au onorat obligaţiile faţă de bugetul de stat, spun oamenii de afaceri.

​„Din păcate, parlamentul deseori face abuz de putere şi încalcă procedurile de elaborare, consultare şi aprobare a proiectelor de legi, iar această situaţie o putem observa şi în acest caz”, se mai spune în declaraţie.

Precizăm că proiectul de lege privind liberalizarea capitalului a provocat un val de critici în rândul societăţii civile din ţară, iar peste Prut a fost calificat drept „o amnistie fiscală controversată”. Şi principalii donatori ai Republicii Moldova nu au întârziat să vină cu reacţii. FMI şi Banca Mondială au atenţionat că proiectul prezintă un şir de riscuri de integritate şi trebuie revizuit semnificativ.