Vineri, cotaţia barilului de petrol oscila în jurul valorii de 53,50 de dolari, iar atenţia pieţei se va îndrepta acum spre implementarea şi impactul deciziei OPEC de a-şi reduce producţia pentru prima dată după criza financiară din 2008, urmând ca şi alţi producători din afara OPEC să îşi reducă, la rândul lor, producţia.

Miercuri, la Viena, cele 13 state membre ale OPEC au decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 4,5% sau 1,2 milioane de barili pe zi, până la 32,5 milioane de barili pe zi, de la 33,7 milioane de barili pe zi în prezent. Potrivit acordului, Arabia Saudită, Irakul, Emiratele Arabe Unite şi Kuweitul îşi vor reduce cel mai mult producţia.

Săptămâna trecută, analiştii de la Goldman Sachs au estimat că dacă OPEC va reuşi să ajungă la un acord privind reducerea producţiei, preţul la ţiţei ar putea ajunge la 50 de dolari per baril. În schimb, unii analişti, inclusiv cei de la Morgan Stanley şi Macquarie, au avertizat că preţul la petrol va înregistra o corecţie severă, dacă OPEC nu va reuşi să ajungă la un acord de limitare a producţiei, fiind posibil să coboare până la 35 de dolari per baril.