În prezent, în Republica Moldova se aplică o cotă redusă a TVA de 8% pentru o serie de produse agricole şi alimentare: de la lapte şi zahăr la produse de panificaţie.

Potrivit unor estimări bunurile cu o cotă redusă a TVA constituie circa 85% din cheltuielile pentru bunuri agricole. Astfel motivul invocat pentru menţinerea unei taxe reduse la aceste produse este că acestea ar fi „produse sociale" şi astfel ar fi protejaţi consumatorii din păturile social-vulnerabile, scrie Mold-Street.

O analiză realizată de economistul Jörg Radeke, de la German Economic Team Moldova, arată că o eventuală revenire la cota normală de 20% a TVA la produsele agricole şi alimentare ar putea avea efecte limitate asupra consumatorilor şi întreprinderilor, dar benefice pentru bugetul ţării. Jörg Radeke a calculat că în 2014 bugetul de stat a încasat din aplicarea TVA la produsele agricole şi alimentare doar 884 milioane de lei.

Suma reprezintă mai puţin de 3% din totalul veniturilor bugetare. În cazul unei cote de 20% a TVA veniturile bugetului de stat ar putea înregistra o creştere substanţială de cel puţin un miliard de lei pe an şi ar elimina o serie de subvenţii încrucişate existente.

Economistul a calculat că majorarea ar putea duce şi la o creştere cu 0,3-0,5% a cheltuielilor consumatorilor. „Povara fiscală ar putea fi mai ridicată pentru gospodăriile cu venituri joase, deoarece acestea cheltuie o pondere mai înaltă a venitului pentru produsele alimentare. Această problemă ar putea fi rezolvată prin instrumente de politici sociale vizate. De exemplu, o creştere cu circa 300 de lei a venitului minim garantat”, susţine expertul.

Jörg Radeke mai propune ca o parte din veniturile acumulate (circa 400 milioane de lei) să fie folosite în calitate de suport direct pentru întreprinderile în agricultură şi alimentaţie, în special pentru investiţii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.