„Marea majoritate a cetăţenilor au proprietăţile puse pe nume propriu şi veniturile sunt bine contabilizate şi raportate la FISC, iar doar un număr foarte restrâns, care sunt de regulă în conexiune directă cu politicul care dirijează procesele în Republica Moldova, au ce ascunde. E vorba de funcţionari, demnitari, e vorba de cei din sistemul judecătoresc şi anumiţi businessmeni care au făcut contracte şi afaceri cu statul; numărul acestora este foarte restrâns. Din acest punct de vedere nu este şi nu pare a fi o amnistie fiscală clasică. Mai degrabă este o amnistie penală. În vară Parlamentul a adoptat o lege cu privire la amnistie a celor care sunt la răcoare, acum este un proiect de amnistie penală pentru cei care şed în funcţii în Parlament, Guvern şi au anumite proprietăţi care vor să le scoată la suprafaţă”, a comentat Veaceslav Negruţa la Europa Liberă.

„Cifra de 2% cumva pare a fi o batjocură faţă de toţi ceilalţi contribuabili şi cetăţeni care sunt corecţi cu legea. E vorba de peste 90% de cetăţeni, persoane fizice care sunt corecţi cu legea, ei nu au ce ascunde, pentru că nu au proprietăţi, venituri obţinute altfel decât legal. Această lege, în mod clar, este pentru anumite grupuri de cetăţeni care din ideea de a-şi securiza proprietăţile, afacerile care sunt în offshore sau în altă parte încearcă să le legalizeze, să le aducă aici în Republica Moldova, iar ulterior să-şi asigure protecţia afacerilor. Atâta timp cât investigarea fraudelor bancare nu este finalizată, atât pe intern, cât şi pe extern, este total contraindicat oricăror guvernări să aplice astfel de amnistie, cu atât mai mult guvernări asupra cărora planează anumite suspiciuni de implicare în această fraudare din sistemul bancar, este inadmisibil”, a adăugat fostul ministru al Finanţelor.

Cât priveşte stimularea fiscală, care presupune iertarea anumitor amenzi sau penalităţi faţă de bugete, expertul susţine că mai multe persoane apropiate guvernării au ştiut despre aceste intenţii, eschivându-se de la plata impozitelor.

„Mai mulţi sau câţiva care au fost apropiaţi de guvernare intenţionat nu şi-au onorat angajamentele fiscale, crescând aceste datorii totale de neplăţi de la un miliard, cât era la început de vară, până la aproape două miliarde în doar câteva luni. Ceea ce înseamnă că lumea a cunoscut despre astfel de, hai să zic aşa, stimulări fiscale cum este denumit în acest proiect, dar asta pune în condiţii inegale şi în concurenţă neloială diverşi actori economici din Republica Moldova”, a spus Negruţa.

Expertul mai afirmă că acest proiect de lege blochează reforma Procuraturii şi crearea Agenţiei Naţionale de Integritate. „Acest proiect dacă devine lege pune cruce pe lucrul procurorilor şi pe lucru Agenţiei Naţionale de Integritate în următoarea perioadă de timp, de fapt, aici apar şi mai multe riscuri de la promovarea şi implementarea acestei legi. Am văzut câteva declaraţii unde unul dintre autori zice că astfel de amnistii au fost şi vor mai fi. Iată aicea e problema, pentru că asta dezvoltă un hazard moral şi creează tentaţii pentru multă altă lume sau pentru aceiaşi oameni să nu plătesc în continuare. Din punctul acesta de vedere, sigur că riscurile sunt mari de a avea dialog îngreunat cu partenerii de dezvoltare care au adus ajutor bugetar sectorial în reforma justiţiei. Nu exclud să avem complicaţii în comunicarea şi cu Fondul Monetar care să ducă din nou la anumite îngheţări de finanţări.”