OPEC, cartelul format din 13 state care controlează peste o treime din producţia mondială de petrol, încearcă să convingă şi alte state să contribuie la reducerea producţiei, care a dus la scăderea preţului la ţiţei şi a afectat semnificativ economiile dependente de resursele energetice.

În 30 noiembrie, statele membre ale OPEC au ajuns la un acord pentru a-şi reduce producţia cu 1,2 milioane barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta urmând să fie prima scădere a producţiei decisă de OPEC în ultimii opt ani. Producătorii din afara OPEC ar urma să îşi reducă producţia lor combinată cu 600.000 de barili pe zi, iar jumătate din scădere ar urma să fie asigurată de Rusia.

Sâmbătă, cel puţin 12 state din afara OPEC sunt aşteptate să participe la reuniunea care se desfăşoară la sediul OPEC din Viena, unde ar urma să se finalizeze acordul de reducere a producţiei de ţiţei, a afirmat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.

Moscova este interesată de creşterea preţului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condiţiile în care, în toamnă, producţia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane barili pe zi.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat sâmbătă dimineaţă că este "sigur" că se va ajunge la un acord.

"Trebuie să găsim un echilibru între necesităţile producătorilor şi cele ale consumatorilor. Au existat suficiente discuţii pe acest subiect", a declarat ministrul Petrolului din Sudan, Mohamed Zayed Awad, exprimându-şi încrederea că înţelegerea va fi finalizată.

Surse din OPEC au declarat că nouă state care nu fac parte din cartel vor participa la reuniune: Azerbaidjan, Kazahstan, Oman, Mexic, Rusia, Sudan, Sudanul de Sud, Bahrein şi Malayezia. De asemenea, Bolivia ar putea participa la negocieri iar Brunei şi-a exprimat angajamentele dar nu va participa la întâlnirea de la Viena, adaugă sursele.

Până acum, doar Oman şi Rusia s-au angajat să facă reduceri, una dintre surse menţionând că şi Mexicul ar putea contribui. În schimb, Kazahstan vrea să-şi majoreze anul viitor producţia, după ce a lansat proiectul gigant Kashagan.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a crescut vineri cu 0,44 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 54,33 dolari. De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei.