Aceasta este cea mai mare creştere înregistrată într-o singură zi de preţul aurului după data de 24 iunie, când cotaţia metalului galben a crescut cu 8%, după ce Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană.

Preţul spot al aurului a crescut cu până la 4,9% până la 1.337,40 dolari uncia, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, şi la ora 05:55 GMT era în creştere cu 4% până la 1.326,70 dolari. De asemenea, preţul spot al argintului a crescut cu 2,9% până la 18,87 dolari uncia, iar cotaţia la platină a crescut cu 1,5%. În paralel, dolarul american s-a prăbuşit iar peso-ul mexican a atins cea mai scăzută valoare din ultimele decenii.

„Trump preşedinte înseamnă o lungă perioadă de incertitudine în care fiecare declaraţie a preşedintelui ales va avea efecte importante asupra pieţelor”, a declarat Joshua Rotbart, partener la firma J. Rotbart & Co.

Analiştii sunt de părere că o victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA ar putea determina şi Rezerva Federală americană să amâne majorarea dobânzii de politică monetară la reuniunea de luna viitoare, ceea ce ar creşte şi mai mult atractivitatea aurului.