Indicele american Standard&Poors’s 500 a coborât cu 5%, în timp ce peso-ul mexican s-a prăbuşit cu până la 11%, cel mai mult după 1994.

Titlurile americane de Trezorerie, yenul şi aurul au urcat cel mai mult după rezultatul pro-Brexit al referendumului care a avut loc în iunie în Marea Britanie.

În baza statelor care au anunţat rezultatul scrutinului, Trump a obţinut 232 dintre cei 270 de electori necesari pentru a revendica câştigarea Casei Albe, iar Clinton a obţinut 209.

O victorie a lui Trump a fost descrisă de către analişti ca având potenţialul să provoace turbulenţe pe pieţele financiare, care mizau pe continuarea politicilor care au coincis cu a doua cea mai lungă piaţă bull (taur) din istoria S&P 500.

Brexit-ul a fost cel mai recent şoc politic, care a condus la un declin de 5,3% al indicelui S&P 500 în două şedinţe de tranzacţionare.

”Cu cât sunt numărate mai multe voturi, pare tot mai probabil că Trump va câştiga, piaţa are o scădere masivă”, a spus Karl Goody, manager de averi la firma Shaw and Partners în Sydney.

Majoritatea sondajelor indicau că Clinton este înaintea lui Trump în opţiunile electoratului, iar casele de pariuri anticipau o probabilitate de 80% ca acest lucru să se întâmple.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 3,6%, MSCI Asia Pacific, care exclude Japonia, a pierdut 2,9%, cel mai mult după Brexit.

Dolarul s-a depreciat cu minim 1% faţă de francul elveţian, euro şi lira sterlină, randamentul titlurilor Trezoreriei SUA a coborât cu 0,1%, la 1,75%, în timp ce preţul petrolului a scăzut cu 3,2%.