Se scumpesc carburanţii; Cât va costa de mâine benzina şi motorina

Se scumpesc carburanţii; Cât va costa de mâine benzina şi motorina
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 29.11.2016 12:53
Se scumpesc carburanţii. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 30 noiembrie - 13 decembrie. Astfel, un litru de benzină se va scumpi cu 32 de bani, iar motorina - cu 35 de bani.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 16 lei şi 30 de bani, iar pentru motorină - 14 lei şi 21 de bani. De mâine, operatorii petrolieri nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţii la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. 

Noile preţuri plafon sunt stabilite în conformitate cu prevederile noii metodologii de formare şi aplicare a preţurilor pentru produsele petroliere şi vor fi valabile 14 zile calendaristice. 

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

În cazul în care observaţi preţuri mai mari pe piaţă, puteţi anunţa ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP