Conform documentului, suma scutirii personale şi a celei pentru persoanele întreţinute calculată din venitul impozabil al persoanei, va fi majorată cu 5% în 2017, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru această perioadă.

De asemenea, se preconizează a fi majorate şi tranşele de venit impozabil de la 29640 de lei în 2016, până la 31140 de lei în 2017. Vor fi aplicate două cote de impozitare a veniturilor: 7% pentru veniturile de până la 31140 de lei şi 18% pentru cele care vor depăşi această sumă.
 
Va creşte de la 15060 până la 15840 de lei şi scutirea personală a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, participanţilor la luptele pentru integritatea teritorială a Moldovei, cât şi la luptele din Afganistan, invalizilor de gradul I şi II, victimelor represiunilor politice, ulterior reabilitate, altor categorii de persoane asociate acestora.
 
Documentul mai prevede prelungirea termenului de depunere a declaraţiei pe venit, data - limită fiind 30 aprilie. În prezent, acesta expiră la 31 martie.

O altă noutate se referă la stabilirea unui regim fiscal unic de impozitare a veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de avocat în cadrul cabinetului avocatului sau biroului asociat de avocaţi, notar public, executor judecătoresc, mediator în cadrul biroului individual de mediere, expert judiciar, traducător (interpret autorizat), precum şi introducerea scutirii activităţilor desfăşurate de către asociaţiile profesionale ale reprezentanţilor profesiilor conexe sistemului justiţiei.
 
Astfel, cota de impozitare aplicată la veniturile obţinute de persoanele ce desfăşoară activităţi profesionale conexe sectorului justiţiei va fi de 18%, cu dreptul de deducere, în scopuri fiscale, a cheltuielilor ordinare şi necesare desfăşurării activităţii profesionale, dar nu mai mică de 3% din totalul veniturilor obţinute. Suplimentar, aceste persoane urmează să achite şi taxa pentru amenajarea teritoriului, ca orice persoană ce desfăşoară activitate de întreprinzător. În prezent, în Moldova acest regim este aplicat numai asupra veniturilor obţinute de avocaţi, notari şi executori judecătoreşti.

Proiectul mai stabileşte că persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente de comerţ cu alte persoane fizice, ar putea achita un impozit direct proporţional cu mărimea venitului din vânzări. Acesta va constitui 1% din obiectul impunerii, adică din volumul de vânzări, conform proiectului politicii bugetar-fiscale.
 
Printre facilităţile oferite mediului de afaceri se numără ajustarea perioadei de gestiune care poate fi diferită de anul calendaristic, trecerea în cont a sumei TVA pentru serviciile prestate cu regularitate, scutirea agenţilor economici autorizaţi de achitarea dobânzii la prelungirea termenului de plată pentru operaţiunile de import. De asemenea, au fost extinse facilităţile fiscale pentru companiile din domeniul IT până în 2020.

Documentul presupune o majorare anuală a cotelor de accize pentru produsele de tutun, începând din 2017 şi până în 2019. La fel, majorării sunt supuse accizele la produsele petroliere, iar cele la băuturile alcoolice - ajustate la rata de inflaţie pentru următorii trei ani.

Proiectul politicii fiscale şi vamale pentru 2017 urmează a fi discutat şi adoptat de plenul Parlamentului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.