ANRE a stabilit noi preţuri plafon pentru carburanţi; Cât va costa mâine benzina şi motorina

ANRE a stabilit noi preţuri plafon pentru carburanţi; Cât va costa mâine benzina şi motorina
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 15.11.2016 14:08
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 16 - 29 noiembrie. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa 15 lei şi 98 de bani, iar un litru de motorină - 13 lei şi 86 de bani. 

Operatorii petrolieri nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţii la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. 

Noile preţuri plafon sunt calculate în conformitate cu prevederile noii metodologii de formare şi aplicare a preţurilor pentru produsele petroliere şi vor fi valabile 14 zile calendaristice. 

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP