„Recent, banca a organizat un concurs public de oferte privind procurarea unei clădiri pentru reamplasarea sediului central, cu cerinţe care să răspundă necesităţilor şi viziunii băncii asupra unui viitor oficiu central al MAIB. În rezultatul examinării mai multor oferte, la propunerea Comitetului de Conducere, Consiliul băncii a decis în favoarea complexului hotelier „Codru”, amplasarea căruia corespunde cel mai mult cerinţelor tehnice stabilite – căi de acces la principalele artere din municipiu, curte şi teren aferent cu suprafaţă pentru locuri de parcare, săli pentru activităţile centrului de instruire al băncii”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii instituţiei financiare spun că a fost iniţiată elaborarea caietului de sarcini pentru proiectul de reconstrucţie al complexului de clădiri în baza ultimelor tendinţe de design şi tehnologii în domeniu. „Până la începerea lucrărilor de reconstrucţie, în următoarele maximum 3-5 luni, complexul hotelier „Codru” va continua să activeze conform genului de activitate actual”, precizează reprezentanţii MAIB.

Totodată, MAIB implementează un proiect amplu de transformare al băncii, care prevede reorganizarea modelului de business prin focusarea personalului din reţeaua de filiale şi agenţii asupra calităţii şi rapidităţii deservirii clientului, vânzărilor proactive.

Amintim că în 2014, Jurnal TV a intrat în posesia contractului de vânzare-cumpărare a hotelului Codru. Documentul demonstrează că cel care a privatizat proprietatea statului pe bani mărunţi a fost controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat. Acesta a achiziţionat imobilul cu 50 de milioane de lei, iar ulterior Curtea de Conturi a stabilit că statul a fost prejudiciat în urma acelei tranzacţii cu peste 160 de milioane. 

Contractul de achiziţionare a hotelului Codru a fost încheiat pe 24 decembrie 2008 între Agenţia Proprietăţii Publice şi firma Daranian Holdings Limited din Cipru, al cărui reprezentant în Republica Moldova era, la data semnării contractului, Cristina Bălan. Aceeaşi persoană administrează mai multe afaceri ale oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Hotelul Codru era deţinut de firma „Codru Hospitality Ltd”, al cărui fondator unic, care deţinea o cotă de 100%, este OTIV Prime Hospitality B.V. Presa a scris în nenumărate rânduri că Holdingul OTIV aparţine lui Plahotniuc, iar denumirea vine de la iniţialele numelor membrilor familiei sale: Oxana, Timofei, Inochentie şi Vladimir. Aceeaşi companie este şi fondatorul altor două afaceri ale oligarhului - hotelul Nobil şi clubul de noapte Drive. 

În 2008, când a fost privatizat hotelul Codru, ministru al Economiei era Igor Dodon. Acesta afirmă că s-a împotrivit înstrăinării proprietăţii statului, deşi susţine că nu cunoaşte pe mâna cui a ajuns edificiul.