„BNM a constatat, prin decizia din 20 octombrie, că un grup de persoane acţionează concertat în raport cu BC „Moldindconbank” S.A., prin achiziţionarea anterioară şi deţinerea unei cote substanţiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM”, se spune în comunicatul băncii centrale.

Astfel, începând cu astăzi, acţionarii vizaţi au fost lipsiţi de dreptul de vot, de convocare şi desfăşurare a adunării generale a acţionarilor, de dreptul de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidaţi pentru membrii consiliului societăţii, ai organului executiv şi ai comisiei de cenzori a băncii şi de dreptul de a primi dividende.

„Ţinând cont de suspendarea dreptului de vot al acţionarilor care deţin împreună peste 50% din acţiunile băncii, BNM instituie, începând cu 20 octombrie 2016, un regim de intervenţie timpurie în perioada de soluţionare a deficienţelor identificate în structura de proprietate a acesteia”, mai anunţă BNM.

Totodată, mandatele mai multor membri ai organelor de conducere ai Moldindconbank au fost încheiate, iar BNM a desemnat un administrator temporar şi urmează să desemneze în funcţiile de membri temporari ai organelor de conducere a băncii „experţi internaţionali şi locali, care au fost identificaţi deja”.

Moldindconbank va activa în regim normal şi va presta, în continuare, toate serviciile. Decizia BNM se referă exclusiv la raporturile din cadrul structurii acţionariatului băncii.