Anunţul a fost făcut de vice ministrul Petrolului şi director general al Companiei Naţionale Iraniene de Rafinare şi Distribuţie, Abas Kazemi, într-o declaraţie pentru agenţia IRNA. Acesta a subliniat că proiectul face parte dintr-un plan de a construi rafinării pe pieţele externe şi că va fi realizat împreună cu companii spaniole. „Negocierile sunt în curs, încă nu s-au finalizat, dar există diferite companii spaniole care au venit cu propuneri pentru a construi această rafinărie", a afirmat Kazemi.

Deşi nu a menţionat, concret, numele niciunei companii, el a precizat că investiţiile în rafinărie vor fi 50% iraniene şi restul va proveni de la investitori spanioli. Obiectivul urmărit de Iran prin construirea unei rafinării în Spania şi a altora în diferite ţări este acela de a garanta o securitate durabilă a vânzărilor şi exporturilor de petrol, a adăugat oficialul iranian.

El a explicat că aceasta este "modalitatea cea mai sigură de creştere a exporturilor", şi a subliniat că procesul va fi destul de scump, însă investiţia va putea fi amortizată atât prin vânzarea de petrol cât şi prin „ridicatele beneficii ale rafinăriilor".

Iran a discutat în ultimele luni cu Indonezia, India şi Brazilia despre eventuala construire a unor rafinării pe teritoriile lor, în aşteptarea expirării sancţiunilor care afectează economia şi care au fost impuse ţării în cadrul acordului nuclear semnat cu Grupul 5+1, sancţiuni care se estimează că vor fi eliminate în curând. Încă din iulie 2015, au avut loc o serie de contacte între Iran şi Spania pentru ca statul european să revină într-un fel în sectorul iranian al hidrocarburilor, atât de petrol, cât şi de gaze.
 
Astfel, preşedintele Companiei Naţionale Petrochimice a Iranului, Abas Sharí, a anunţat în decembrie anul trecut că Spania are un loc asigurat" în industria sa, odată ce sancţiunile vor fi eliminate. La finele lunii noiembrie 2015, Iranul a prezentat companiilor petroliere internaţionale de prim rang o nouă legislaţie ce va reglementa contractele sale cu investitorii străini, în acest domeniu. Repsol, Cepsa şi Tecnicas Reunidas a fost companiile spaniole ce au avut reprezentanţi la acea reuniune. Anterior, în septembrie, ministrul spaniol al Industriei şi Energiei, Jose Manuel Soria, a efectuat o vizită în Iran pentru a se întâlni cu autorităţile din ministerul Petrolului.