Potrivit acestuia, autorităţile urmează să analizeze dacă Republica Moldova va semna sau nu contractul cu compania Kroll, întrucât reprezentanţii acesteia solicită 60% din suma de bani care va fi recuperată, a spus Streleţ în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

„Dacă vor fi recuperaţi 100 de mii de lei, Kroll vrea 60 de mii din această sumă. Trebuie să negociem puţin partea ce ţine de recuperarea banilor. Am spus că termenul limită este joi, zi în care compania Kroll ne va anunţa dacă acceptă sau nu o negociere la acest capitol. Dacă nu va accepta, vom anunţa public”, a spus Streleţ.

Deşi spune că, compania Kroll cere exagerat de mult pentru recuperarea banilor, iar autorităţile sunt indecise privind continuarea anchetei, premierul a ţinut să menţioneze că „această mega-fraudă trebuie să fie investigată, vinovaţii trebuie să fie pedepsiţi şi banii trebuie să fie recuperaţi”.

Compania Kroll, care a realizat prima parte a investigaţiei privind jaful din sistemul bancar, este singura care a depus o ofertă pentru continuarea cercetărilor.

Amintim că în raportul Kroll, investigatorii arată clar cu degetul în direcţia primarului nou ales al Orheiului, Ilan Shor, ca principal vinovat pentru crearea problemelor din sistemul bancar.

„Ceea ce este neclar în prezent este dacă el (n.r. Ilan Shor) a acţionat de unul singur sau a fost vorba de acţiuni concertate, cu participarea altor părţi”, se arată în una dintre concluziile raportului Kroll.

Totodată, autorii raportului îndeamnă la demararea unei investigaţii în urma căreia să fie identificaţi adevăraţii beneficiari ai acestor tranzacţii şi punerea în aplicare a unei strategii de recuperare a fondurilor risipite în mod fraudulos.

Sursa: independent.md